Javni poziv od 25.8.-25.9.: Hrvatskoj 1,7 milijuna eura za besplatnu školsku prehranu

Osnivači osnovnih i srednjih škola moći će se u periodu od 25. kolovoza do 25. rujna  javiti na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje škola u Školskoj shemi koja osigurava besplatne obroke voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, a financirana je novcem Europske unije.

Sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu održanoj u četvrtak 7. lipnja pridružili su se predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi kako bi prezentirali iduće korake Školske sheme čiji je početak provedbe planiran za 15. listopada 2018. godine. Podsjetimo, Radna skupina za obrazovanje i kulturu jedna je od najaktivnijih skupina Hrvatske zajednice županija s održanih 14 sjednica i brojim sastancima s resornim ministarstvima. Zahvaljujući međuresornoj suradnji radnih skupina, aktivno se radi na brojnim projektima, od kojih izdvajamo primjer Školske sheme.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu ove Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić istaknuo je da je suradnja svih dionika u provedbi Sheme od ključne važnosti za uspješnu provedbu projekta. Naglasio je i da je cilj projekta svima zajednički, a on je pravilna prehrana djece diljem Hrvatske. Početak provedbe Školske sheme predviđen je za 15. listopada, do kada se očekuje ispunjavanje nekoliko uvjeta. U prvome koraku, nakon zatvaranja Javnog poziva za iskazivanje interesa za sudjelovanje škola u Školskoj shemi i zatvaranja e-Matice učenika, osnivači predlažu škole koje su se prijavile na projekt. U drugome koraku Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje omotnicu sukladno broju učenika te izdaje odluke na temelju kojih osnivači kreću u provedbu Sheme.

U ime predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka projekt Školske sheme podržao je Virovitičko-podravski župan Igor Androvićkoji je istaknuo da će županije kao osnivači škola nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta školovanja svojih učenika. Govoreći o Školskoj shemi, rekao je da je važno definirati uloge svih dionika u provedbi projekta s naglaskom na ulogu osnivača kojima je školstvo najvažniji, ali i najizazovniji resor s obzirom na nesrazmjer ovlasti i odgovornosti.

Pravilnik o provedbi Školske sheme i potrebne dokumente možete pronaći ovdje.

Članak preuzet sa: http://zupan.hr