Osnovana Udruga “Klaster proizvođača lubenica Vukovarsko-srijemske županije”

U Soljanima je, na inicijativu županijske tvrtke Agro-klaster d.o.o., dana 30.lipnja 2018.g., osnovan Klaster proizvođača lubenica Vukovarsko-srijemske županije.

Osnivači klastera su, uz Agro-klaster d.o.o.,  Županiju i Općinu Vrbanja, još 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem lubenice na području cijele naše Županije.
Svrha osnivanja ove udruge jeste povezivanje proizvođača, zajednicki nastup na tržištu, efikasnije korištenje rsspoloživih sredstava iz fondova EU i nacionalnih fondova, te izgradnja neophodnih logistićkih i infrastrukturnih objekata.
Za predsjednicu Klastera izabrana je Suzana Ćurdo iz Soljana, a za dopredsjednika Srećko Klarić iz Posavskih Podgajaca, oboje mladi i već vrlo poznati proizvođači ovog slatkog ploda.
Na Skupštini je upućen poziv i svim drugim proizvođačima lubenice da se priključe novoosnovanom Klasteru.
Nakon osnivačke skupštine Klastera, na pokusnom polju OPG Stjepana Ćurdo iz Soljana održan je već tradicionalni “Dan polja lubenice”.
Uz stručnu analizu i prikaz ovogodišnjeg uroda lubenice, u izlaganjima i gostiju i proizvođača iskazano je ogromno nezadovoljstvo trenutnim stanjem na tržištu koje je preplavljeno lubenicama iz Grčke, Albanije, Maroka i drugih zemalja.
Na tragu tih spoznaja,  od Vlade i resornog ministarstva zatražena je zaštita domaće proizvodnje i uvođenje obveze trgovcima da na policama i u skladištima moraju bezuvjetno imati i određeni postotak proizvoda domaćeg porijekla, kao sto su najavile ili napravile i neke druge članice EU.