Potpisan ugovor za izgradnju Agrotehnološkog centra u Cerni

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem župan Božo Galić potpisao je ugovor s ministarom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, koji je vezan uz projekt izgradnje Agrotehnološkog centra u Cerni za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura.

Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura u Cerni razvojni je projekt od strateške važnosti za područje Vukovarsko-srijemske županije. Namjena ovog infrastrukturnog objekta je osiguranje logističke infrastrukture koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja.

 

Poslovanje Agrotehnološkog centra biti će utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, prvenstveno hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća, te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća koje se proizvodi na području Vukovarsko-srijemske županije. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora tj. agrologistike. Usluge Agrotehnološkog centra koristit će 200 OPG-ova, što će doprinijeti povećanju njihove konkurentnosti na tržištu.

 

Ovim ugovorima nastavljaju se ulaganja u našu županiju a kojima će se pomoći u razvoju i podršci poljoprivredne proizvodnje. Riječ je o projektima koji se ostvaruju s pomoću fondova Europske unije.

Vlada RH je za ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem pripremila 11 ugovora ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna, od čega se 70% sredstava pokrivaju iz EU fondova. Od navedenog broja pripremljenih ugovora su 2 ugovora za našu županiju, a njihova vrijednost iznosi 55 milijuna kuna.