Posjet predstavnika istarskih i kvarnerskih hotelijerskih poduzeća, Općine Tar – Vabriga te tamošnje turističke zajednice

Dana 14. te 15. studenog 2018. godine predstavnici istarskih hotelijerskih poduzeća Valamar Riviera – Poreč, Aminess d.d. Laguna –  Novigrad, kvarnerskog hotelijerskog poduzeća Hotel Malin iz Malinske, te predstavnici Općine Tar – Vabriga zajedno s predstavnicima tamošnje Turističke zajednice i Udruge ugostitelja, posjetili su Vukovarsko – srijemsku županiju.

 

U svojoj dvodnevnoj posjeti našoj županiji, predstavnicima hotelijerskih poduzeća prezentirani su različiti autohtoni proizvodi naših OPG-ova, kvalitetna vina ovog područja, koje je prezentirala Udruga vinara ”Srijem”, te voćne rakije.  Posjetitelji su se na taj način mogli upoznati s radom i ponudom proizvođača različitih klastera tvrtke Agro – klaster d.o.o.  Također za izradu ručka i večere od autohtonih namirnica bila je zadužena Udruga kuhara vukovarsko – srijemske županije.

Nakon prezentacija autohtonih proizvoda održani su sastanci s županom Vukovarsko – srijemske županije Božom Galićem te ostalim predstavnicima županije i predstavnicima tvrtke Agro – klaster d.o.o. Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti daljnje suradnje s hotelima na Jadranu te plasiranju proizvoda naših OPG-ova koji bi se ponudili turistima. Na taj bi se način, kako je spomenuto na sastanku, povezala tzv. ”zelena” i ”plava” Hrvatska. Nakon radnog sastanka kod župana Galića predstavnici navedenih hotelijerskih tvrtki sastali su se s predstavnicima granskih klastera i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Vukovarsko-srijemske županije, kako bi uspostavili konkretne oblike suradnje te proizvodnju i plasiranje poljoprivrednih proizvoda.

U razgovorima su navedena dva problema: količina i distribucija poljoprivrednih proizvoda, te je direktor tvrtke Agro – klaster d.o.o. , Zdenko Podolar istaknuo: -“Ukoliko podignemo proizvodnju moramo osigurati distribucijske kanale, imati logističke centre na moru, osigurati skladišta, hladnjače itd. Spremni smo kao županija ući u to ili putem EU fondova ili samostalno, a zasad je najbitnije da se naši proizvođači pojave u tim hotelskim kućama.”

Tijekom posjete predstavnici hotelijerskih poduzeća i turističke zajednice obišli su i Općinu Stari Jankovci, Općinu Lovas te posjetili nekoliko OPG-ova na području Vukovarsko – srijemske županije.