Prezentacija ”Studija isplativosti proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja”

Dana 23. siječnja 2019. godine, u velikoj vijećnici Vukovarsko – srijemske županije u Vukovaru, u organizaciji županijske tvrtke Agro – klaster d.o.o., održana je prezentacija studije isplativosti fakulteta Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pod nazivom ”Studija isplativosti proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja”.

Studija isplativosti izrađena je na inicijativu tvrtke Agro – klaster d.o.o. u suradnji s Agrobiotehnološkim fakultetom iz Osijeka.

Naime, kako ističe direktor tvrtke Agro – klaster d.o.o. Zdenko Podolar, proizvodnja konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja predstavlja jedan od perspektivnih projekata, koji do sada nije proveden na području Vukovarsko – srijemske županije. Za takvim tipom proizvodnje iskazan je veliki interes, kako potrošača tako i proizvođača, te bi se na taj način dosadašnja proizvodnja jaja podignula na višu razinu, a na tržište bi se ponudio potpuno novi proizvod, koji do sada nije bio prisutan. Projektu je pružena puna potpora Vukovarsko – srijemske županije, Ministarstva te lokalnih razvojnih agencija.

Nakon prezentacije zainteresirani sudionici su se uključili u raspravu, te je zaključeno kako ovakav oblik alternativne proizvodnje konzumnih jaja predstavlja dobar pothvat prema što boljem plasiranju proizvoda, te da mali poljoprivrednici na drugačiji način ne mogu opstati. Također, izneseno je kako ovakav tip proizvodnje jaja ne predstavlja veliki financijski trošak za proizvođače s obzirom na dosadašnju praksu kaveznog uzgoja koka nesilica i proizvodnje konzumnih jaja. Istaknuta je i moguća suradnja proizvođača s lokalnom samoupravom.

Studiju su prezentirale izv. prof. dr. sc. Zlata Kralik te dr. sc. Ana Crnčan s fakulteta Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.