Sudjelovanje i suorganizacija 4. Dana maline i meda u Žepču (BIH)

U organizaciji Razvojne agencije Žepče, Općine Žepče, te potporom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko – Dobojskog kantona, 13. srpnja 2019. godine, održan je sajam poljoprivrednih proizvoda ”4. Dani maline i meda” u Žepču.

Prethodnog dana, 12. srpnja, u Sali OV u Žepču, u sklopu sajamske manifestacije, održan je i stručni skup na temu ”Klasteri – pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru Agroklastera d.o.o. Vukovarsko – srijemske županije”.

Na stručnom skupu, direktorica RA Žepče, Branka Janko, upoznala je goste s izazovima i problemima ruralne politike u Bosni i Hercegovini. Nakon uvodnog dijela, kratka predavanja održali su i gosti iz Općine Stari Jankovci, odnosno Centar kompetencija d.o.o. hrana i bioekonomija, gdje su se posjetitelji upoznali s radom Centra, te njegovim doprinosom poljoprivrednicima s područja cijele Vukovarsko – srijemske županije.

U fokusu stručnog skupa bilo je stručno predavanje na temu ”Klasteri – pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru Agroklastera d.o.o. Vukovarsko – srijemske županije” koje su održali predavači Zdenko Podolar (direktor Agroklastera d.o.o.), Željo Cirba (zamjenik direktora) te načelnica Općine Lovas Tanja Cirba u svojstvu osnivača tvrtke Agroklaster d.o.o.

Posjetitelji su se kroz predavanje upoznali s pojmom klastera, radom osnovanih klastera Agroklastera d.o.o., te aktivnostima i postignućima tvrtke. Posjetiteljima su pružene relevantne informacije poput nužnih aktivnosti za uspostavu klastera, način funkcioniranja i financiranja klastera te sve izazove s kojima se mogu susretati ukoliko se odluče na osnivanje i uspostavu klastera. Održavanje stručnog skupa imalo je za cilj pružanje informacija poljoprivrednim proizvođačima s ovog dijela Bosne i Hercegovine kao bi što lakše mogli uspostaviti svoja udruženja (kroz klastere, poljoprivredne zadruge i slično), te kroz ta udruženja mogli lakše i tržiti svoje proizvode.

13. srpnja u prostorima Gradske tržnice Žepče održan je i sajam poljoprivrednih proizvoda, gdje su proizvođači iz ovog dijela Bosne i Hercegovine imali priliku izložiti te prodavati svoje poljoprivredne proizvode. Također, proizvode OPG-ova Vukovarsko – srijemske županije izložila je i tvrtka Agroklaster d.o.o. na svojem štandu, te kroz razmjenu znanja i iskustva pružila potporu proizvođačima ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Agroklaster d.o.o. ove godine je partner i suorganizator sajamske manifestacije.