Gospodarsko – humanitarna akcija

Danas je u prostorijama Crvenog križa u Vinkovcima započela realizacija  gospodarsko-humanitarne akcije, kojom Vukovarsko-srijemska županija nastoji barem djelomično ublažiti posljedice pandemije korona virusa u sektoru poljoprivrede i s njom povezanih djelatnosti, a istovremeno i pomoći socijalno ugroženim kategorijama naših sugrađana koje je COVID-19 osobito pogodio.

Putem donacije prehrambenih artikala, proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima naše Županije, nastoji se pomoći našim malim proizvođačima i gospodarstvenicima da u uvjetima poremećenih odnosa na tržištu, ostvare barem dio planiranih prihoda, te da hrana, osobito sezonskog i ograničenog roka uporabe, dođe do onih kojima je životno potrebna.

Osim donacije socijalno ugroženim stanovnicima naše Županije, dio proizvoda će se putem Crvenog križa i Caritasa usmjeriti i prema stradalnicima  nedavnog potresa u Zagrebu.

Cijela akcija  odvija se uz posredovanje Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije, a operativni dio posla oko organizacije, otkupa, prijevoza i distribucije proizvoda obavlja Agro-klaster d.o.o.

U akciju se uključile i javne ustanove kao i trgovačka društva čiji je osnivač Vukovarsko – srijemska županija.

Donirani proizvodi, a to su suhomesnati proizvodi, domaći sir, povrće, jaja, voćni sokovi, tjestenina, orašasti plodovi i slično, otkupljeni su od dvadesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a Agro-klaster d.o.o. će u koordinaciji sa Vukovarsko-srijemskom županijom i ubuduće kroz ovakve, ali  i druge svoje aktivnosti, nastojati pomoći  osobito „malim“ proizvođačima i poduzetnicima da eventualne tržne viškove plasiraju do krajnjeg kupca.